Teveel whisky

Oké, bij Penderyn in Wales werd de productie in hun grootste distillery een aantal maanden geleden al stilgelegd ivm marktcondities, Waterford in Ierland ging failliet, Mackmyra in Zweden ook, die laatste maakte inmiddels een doorstart.

Glenglassaugh legt tijdelijk de productie stil ivm marktomstandigheden.

Brown Foreman sloot zijn cooperage in Kentucky en ontslaat wereldwijd 650 mensen.

Kentucky Owl en de Stoli groep vroegen hun eigen faillissement aan (al lijkt daar deels ook iets anders aan de hand omdat Poetin zijn vodkamerk terug wil welke in de jaren 90 geprivatiseerd werd).

Bij Glenmorangie krijg je nu oudere whisky’s in de fles, de standaard 10 yrs old ging naar 12, de 12 years old gingen naar 14, 15 en 16.

En zo zie je steeds meer distilleerderijen strategische keuzes maken die passen in de huidige markt.

In de afgelopen eeuw gingen whisky- distilleries wel vaker slapen en ontwaakten dan soms decennia later pas weer.

Mits de cruciale koperen stookketels in de tussentijd niet door koperdieven geroofd waren.

Er ligt gewoon wereldwijd nu veel teveel whisky te rijpen. De markt is zich aan het corrigeren, het enorme aanbod past niet meer bij de vraag.

Bij een product dat zoveel tijd nodig heeft om te rijpen als whisky is dat wel een enorme uitdaging. Dat is het, dat was het, en dat zal het ook altijd blijven.

het zijn spannende tijden.